Productivity and baking quality of grain of varieties and lines of winter soft wheat selected by the Federal Research Center «Nemchinovka»

Authors

  • Bagrat I. Sandukhadze Federal Research Center «Nemchinovka»
  • Mikhail A. Kuzmich Federal Research Center «Nemchinovka»
  • Ramin Z. Mamedov Federal Research Center «Nemchinovka»
  • Maria S. Krahmaleva Federal Research Center «Nemchinovka»
  • Valentina V. Bugrova Federal Research Center «Nemchinovka»
  • Yaroslav S. Molodovsky Federal Research Center «Nemchinovka»

Keywords:

winter wheat yield, quality of grain and flour, dough rheology, laboratory baking of bread

Abstract

The problem of producing wheat grain of the highest classes is relevant for the conditions of the whole world, in particular Russia. Selection plays an important role in solving this problem, since modern varieties differ not only in yield, but also in quality characteristics. For the conditions of the central region of the Russian Federation, the production of our own baking grain was achieved by introducing varieties of winter soft wheat selected by the Federal State Budgetary Institution “FRC “Nemchinovka”. The work considered 4 varieties (Moskovskaya 39, Moskovskaya 56, Nemchinovskaya 57, Nemchinovskaya 85) and 1 line of winter soft wheat – Moskovskaya 42 according to 2021–2022 data. It was shown that the most productive variety among the tested was Nemchinovskaya 57, 6.19 and 8.64 t/ha, respectively. The quality indicators, as well as the yield, were significantly influenced by the conditions of the year. In 2022, weather conditions contributed to the formation of good grain quality. Among the studied numbers, the Moskovskaya 39 variety stands out, having a gluten content in flour of 34.7%, a volumetric yield of bread of 947 cm3 over the years of research. In general, all studied varieties and lines correspond in their characteristics to strong and valuable wheat and can be recommended for the production of baking grain.

References

Кузьмич М.А., Кузьмич Л.С. Тенденции изменения качества зерна в РФ за 1986–2022 гг. // Сборник научных трудов: под редакцией В.Н. Мазурова. «Научные основы устойчивого развития сельскохозяйственного производства в современных условиях»: Калуга: Федеральный исследовательский центр картофеля имени А.Г. Лорха, 2023. С. 125-129.

Министерство сельского хозяйства РФ. Методика Государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Вып. Первый. Общая часть. М. 2019. 329 с.

Министерство сельского хозяйства РФ. Методика Государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Технологическая оценка зерновых, крупяных и зернобобовых культур. М. 1988. 121 с.

Мелешкина Е.П. Современные требования, предъявляемые к качеству зерна пшеницы и пшеничной муки // Хлебопродукты. 2018. № 10. С. 14-15.

Кузьмич М.А., Сандухадзе Б.И., Бугрова В.В. Качество российского зерна – проблемы и перспективы // Агрофорум. 2020. № 4. С. 46-52.

Пахотина И.В. Сравнительная оценка хлебопекарного качества сортов яровой мягкой пшеницы питомника КАСИБ // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2019. № 7 (177). С. 16-22.

Пахотина И.В., Кашуба Ю.Н., Игнатьева Е.Ю., Трипутин В.М. Оценка коллекции озимой мягкой пшеницы на качество зерна // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2020. № 7(189). С. 10-16.

Сандухадзе Б.И., Мамедов Р.З., Крахмалёва М.С., Бугрова В.В. Научная селекция озимой мягкой пшеницы в Нечернозёмной зоне РФ: история, методы и результаты // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2021. № 25(4). С. 367-373.

Additional Files

Published

2023-12-15

How to Cite

Sandukhadze, B. I., Kuzmich, M. A., Mamedov, R. Z., Krahmaleva, M. S., Bugrova, V. V., & Molodovsky, Y. S. (2023). Productivity and baking quality of grain of varieties and lines of winter soft wheat selected by the Federal Research Center «Nemchinovka». Bakery of Russia, 67(4), 36–42. Retrieved from https://hbreview.ru/index.php/hb/article/view/28

Issue

Section

TECHNOLOGY AND PRODUCTION

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.