Using blockchain technologies to improve supply chain management and quality control in the Russian bakery industry

Authors

  • Nikolai V. Bodryakov Production Association "Arem"

Keywords:

blockchain, land resources, cadastral data, agriculture, smart contracts, tokenization, investments.

Abstract

Blockchain technologies, being an innovative and promising solution, are capable of revolutionizing supply chain management and quality control in the Russian bakery industry. This study analyzes the potential advantages and possibilities of using blockchain to optimize the processes of ingredient traceability, monitoring the conditions of transportation and storage of bakery products, as well as verifying their quality and safety. Research materials and methods include an analysis of existing pilot projects for the introduction of blockchain in the food industry, as well as the study of the theoretical aspects of this technology and its adaptation to the specifics of Russian bakery. The results of the study demonstrate that the use of blockchain can provide increased transparency, reliability and efficiency of supply chain management and quality control of bakery products. The introduction of a decentralized blockchain-based traceability system allows you to track the origin and movement of raw materials and ingredients at all stages of production, guaranteeing their quality and safety for the consumer. The use of smart contracts and IoT sensors makes it possible to monitor the conditions of transportation and storage of finished products in real time, minimizing the risks of spoilage and losses. In addition, the integration of the blockchain with quality control systems and laboratory information systems ensures the immutability and reliability of product test results, eliminating the possibility of their falsification. The blockchain-based solutions proposed in the study can become the foundation for the formation of an effective, transparent and secure supply chain management and quality control system in the Russian bakery industry, contributing to increased consumer confidence and product competitiveness in the market.

References

Алексеев А.А., Кружкова Т.И., Ручкин А.В. От Интернета вещей к Интернету поведения: государственное регулирование цифровой трансформации АПК // Вестник Алтайской академии экономики и права. 2021. № 6-1. С. 5-13.

Антипина А. А., Антропов В.А. Теория вероятностей в сельском хозяйстве и агрономии // Актуальные вопросы науки и хозяйства: новые вызовы и решения: мат. LГV Студ. науч.-прак. конф., посв. 75-летию Победы в Великой Отечественной войне (19-20 марта 2020 г., Тюмень). Ч. 2. Тюмень: ГАУ Северного Зауралья, 2020. С. 230-234.

Головина Л.А., Кислицкий М., Логачева О.В. Специфика взаимодействия организаций основных отраслей АПК при ускорении цифровизации // ЭТАП: экономическая теория, анализ, практика. 2021. № 2. С. 49-60.

Карпузова Н.В. Методические аспекты оценки внедрения ИТ-решений в управлении АПК // Экономика и управление: проблемы, тенденции, перспективы развития: мат. IV Междунар. науч.-прак. конф. (22 октября 2016 г., Чебоксары). 2016. С. 208-211.

Кулиш Н.В. Развитие учетно-информационного обеспечения бизнес-процессов в сельском хозяйстве в условиях применения цифровых инноваций // Вестник Института дружбы народов Кавказа (Теория экономики и управления народным хозяйством). Экономические науки. 2018. № 4-2(48). С. 16.

Майорова О.В., Малева М.Л., Майоров А.Н. Земельный мониторинг РФ на основе применения ГИС технологий // International agricultural journal. 2020. Т. 63. № 6. С. 38.

Рябков Г.О., Хомякова М.А. Электроэнергетика в мире цифровых технологий: вопросы правового регулирования // Аграрное образование и наука. 2021. № 1. С. 8.

Сальников С.Г., Личман А.А., Тухина Н.Ю. Технологии и системы информационного обеспечения в АПК: тенденции и проблемы // Вестник Московского гуманитарно-экономического института. 2018. № 3. С. 88-97.

Тагиев И.Н., Сафарова С.И., Кулиева К.С. Развитие информационных технологий в 21 веке и проблемы образования в информационном обществе // Наука, техника и образование. 2022. № 2(85). С. 33-37.

Шаронин П.Н., Кайманова А.И. Интернет вещей: современная информационная среда цифровой экономики // Известия высших учебных заведений. Проблемы полиграфии и издательского дела. 2021. № 1. С. 63-70.

Шевченко А.В., Мещеряков Р.В., Мигачев А.Н. Обзор состояния мирового рынка робототехники для сельского хозяйства. Ч. 1. беспилотная агротехника // Проблемы управления. 2019. № 5. С. 3-18.

Эдер А.В. Информационные технологии в АПК: импортозамещение, экономические вызовы и технологические альтернативы // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2022. Т. 84. № 2(92). С. 387-393.

Silvanskiy А., Zotov V., Aleksandrova A. Income from innovation in digital economy: The use of wireless technologies // Espacios. 2019. Vol. 40. № 35.

Belyaev A., Repnikov B., Semenyutina A., Solonkin A., Khuzhakhmetova A. Scientific substantiation of formation of a selection-seed-breeding center for wood and agricultural plants // World ecology journal. 2020. № 10(2). рр. 3-17.

Popadyuk N., Rozhdestvenskaya I., Eremin S., Galkin A., Komov V. Legal aspects of municipal service in territory development programs // Utopía y Praxis Latinoamericana. 2018. № 82. рр. 311-318.

Published

2024-05-15

How to Cite

Bodryakov , N. V. (2024). Using blockchain technologies to improve supply chain management and quality control in the Russian bakery industry. Bakery of Russia, 68(4), 38–44. Retrieved from https://hbreview.ru/index.php/hb/article/view/87

Issue

Section

INFORMATIZATION AND MANAGEMENT

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.