Analysis of the effectiveness of the introduction of automation systems into the technological processes of bakery production

Authors

  • Dmitry M. Polennikov Russian University of Biotechnology

Keywords:

production automation, efficiency, productivity, cost reduction, product quality, process optimization

Abstract

The integration of automated systems into production processes is one of the key factors in improving the efficiency and competitiveness of modern enterprises. This study is devoted to the analysis of the effectiveness of the introduction of automation systems into production processes using the example of a number of industrial enterprises in Russia. The main purpose of the work is to identify the key advantages and potential problems associated with production automation, as well as to develop recommendations for optimizing the process of implementing automated systems. The materials and methods of the study include the analysis of statistical data obtained from the enterprises participating in the study, as well as conducting interviews with managers and specialists in the field of production automation. The study examined indicators such as increased productivity, reduced costs, improved product quality and staff satisfaction. Statistical analysis methods, including regression analysis and time series analysis, were used to process the data. The results of the study show that the introduction of automation systems leads to a significant increase in the efficiency of production processes. In particular, the enterprises participating in the study showed an increase in productivity by an average of 24%, a decrease in production costs by 18% and an increase in product quality by 15%. In addition, automation has helped to improve working conditions and increase staff satisfaction. However, the study also identified a number of potential problems associated with the implementation of automated systems, such as the need for significant financial investments, the need for highly qualified personnel and the risk of technical failures. Based on the results obtained, recommendations were developed to optimize the process of introducing automated systems into production, including careful planning, gradual implementation, staff training and regular maintenance. The application of these recommendations will allow enterprises to maximize the benefits of automation and minimize potential risks.

References

Аврамчикова Н.Т., Рукосуев А.О. Цифровая трансформация экономики на региональном уровне: стратегия и специфика // E-Management. 2022. № 5. С. 64-71.

Аитов В.Г., Благовещенская М.М., Красинский А.Ю., Чекин И.И., Шипарева М.Г., Колесникова К.А. Разработка комплексной системы автоматизации предприятий пищевой промышленности // Хранение и переработка сельскохозяйственной продукции. 2018. № 2. С. 92-99.

Барабанова А.А., Горемыкина Е.А., Беккалиева Н.К. Основные проблемы развития киберфизических систем в основе цифровой экономики // Цифровая наука. 2020. № 10. С. 5-12.

Бородин И.Ф., Андреев С.А. Автоматизация технологических процессов и системы автоматического управления: уч. для прикл. бак-та. 2-е изд., испр. и доп. М.: Юрайт, 2018. 386 с.

Булгакова В.П., Кривопалова С.Е., Польшакова Н.В. Применение автоматизированных информационных систем управления на предприятиях пищевой промышленности // Молодой ученый. 2016. № 27(131). С. 18-20.

Воронова В.А. Интернет вещей в России: особенности применения и возможности для развития экономики // Вестник евразийской науки. 2022. Т. 14. № 4. С. 15.

Голов Р.С., Мыльник А.В. Теоретические основы интеллектуально-технологического развития промышленных предприятий в контексте парадигмы «Индустрия 5.0» // Экономика и управление в машиностроении. 2018. № 1. С. 10-14.

Голов Р.С., Мыльник А.В. Цифровая трансформация высокотехнологичных предприятий в условиях Энергоперехода 4.0 // Экономика и управление в машиностроении. 2021. № 5. С. 16-19.

Голов Р.С., Мыльник В.В. Формирование гибких производственных систем на базе цифровых технологий на предприятиях высокотехнологичных отраслей промышленности // СТИН. 2022. № 2. С. 34-36.

Дривольская Н.А., Моложавенко О.А. Цифровизация промыгшленности как фактор устойчивого развития производства // Экономика и бизнес: теория и практика. 2021. № 9-1(79). С. 74-77.

Любименко Д.А., Вайсман Е.Д. Методический подход к оценке эффективности инжиниринговых проектов внедрения киберфизических систем в деятельность промышленный предприятий // Экономика. Информатика. 2021. Т. 48. № С. 663-678.

Николенко С., Кадурин А., Архангельская Е. Глубокое обучение. СПб.: Питер, 2018. 480 с.

Печерский Д.К., Забенкова Н.А. Робототехнические системы в пищевой промышленности // Молодой ученый. 2021. №6 (348). С. 29-31.

Степанов А.А., Савина М.В., Степанов И.А. Эффективность цифровой трансформации: сущность, содержание, критерии оценки // Экономические системы. 2022. Т. 15. № 1. С. 12-24.

Чарочкина Е.Ю., Крыжановская О.А. Тенденции цифровизации предпринимательского сектора экономики России // Вестник Самарского государственного экономического университета. 2022. № 4(210). С. 65-71.

Additional Files

Published

2024-06-30

How to Cite

Polennikov, D. M. (2024). Analysis of the effectiveness of the introduction of automation systems into the technological processes of bakery production. Bakery of Russia, 68(3), 64–77. Retrieved from https://hbreview.ru/index.php/hb/article/view/72

Issue

Section

INFORMATIZATION AND MANAGEMENT

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 

You may also start an advanced similarity search for this article.