The impact of ERP systems on the efficiency of production resource management in the bakery industry

Authors

  • Anton M. Tarakanov Independent researcher

Keywords:

ERP systems, production management, bakery industry, digitalization, efficiency, business processes, Industry 4.0

Abstract

This article is devoted to the study of the impact of the introduction of ERP systems on the efficiency of production resource management in the bakery industry. The relevance of the topic is due to the need to optimize business processes in the face of growing competition and limited resources. The purpose of the work is to identify the key factors and mechanisms of the impact of ERP systems on the performance indicators of production management at bakery enterprises. The research methodology includes an analysis of statistical data on 50 enterprises in the industry for the period from 2018 to 2022, a series of in-depth interviews with production managers (n=20), as well as an expert survey of specialists in the implementation of ERP solutions (n=10). Methods of descriptive statistics, correlation and regression analysis were used to process quantitative data. Qualitative data were subjected to axial and selective coding procedures. The results showed that the implementation of ERP systems allows to achieve an average increase in labor productivity by 12.5%, a reduction in production costs by 8.2%, and a reduction in work-in-progress by 15.3%. At the same time, taking into account industry specifics in the development of the system's functionality, the speed and continuity of information flows, and the involvement of personnel in the process of digital transformation are of key importance. The practical significance of the study lies in the possibility of using its conclusions and recommendations when making decisions on the implementation of ERP systems at bakery enterprises. Theoretically, the work contributes to the development of the Industry 4.0 concept in relation to the food industry. The prospects for further research are related to the study of the synergetic effect of integrating ERP systems with other Industry 4.0 technologies (IIoT, Big Data, etc.).

References

Gusakova E.P., Shchutskaya A.V., Afanaseva E.P. Digital technologies as a tool for solving basic industrial problems in the agro-industrial complex // Lecture notes in networks and systems. 2020. № 84. рp. 172-179.

Ганиева И.А. Цифровая трансформация сельского хозяйства России: консолидация государства и агробизнеса // Достижения науки и техники АПК. 2019. Т. 33. № 4. С. 5-7.

Ерешко Ф И., Меденников В.И. Формирование цифровой платформы АПК // Проектирование будущего. Проблемы цифровой реальности: сб. тр. 1-й Межд. конф. (8-9 февраля 2018 г., Москва). М.: ИПМ им. М. В. Келдыша. 2018. С. 65-73.

Меденников В.И. От концепции к практической реализации единой цифровой платформы агропромышленного комплекса // Международный сельскохозяйственный журнал. 2020. Т. 63. № 5(377). С. 77-81.

Меденников В.И. Принципы формирования единой цифровой платформы страны // Цифровая экономика. 2018. № 4(4). С. 31-37.

Новиков И.С., Алешина Е.А., Сердобинцев Д.В. Цифровизация бизнес-процессов сельскохозяйственного предприятия // Научное обозрение: теория и практика. 2021. Т. 11. № 6(86). С. 1542-1562.

Нортон Д.П., Каплан Р.С. Сбалансированная система показателей: от стратегии к действию. Пер. с англ. М. Павловой. М.: Олимп-Бизнес, 2008. 294 с.

Отмахова Ю.С., Асавасанти С. Возможности цифровой трансформации в пищевой индустрии // Мир экономики и управления. 2020. Т. 20. № 1. С. 116-127.

Отмахова Ю.С., Усенко Н.И. Цифровизация и новые подходы к управлению агропродовольственным комплексом // Пищевая промышленность. 2019. № 12. С. 35-38.

Сафиулина Е.П. Сбалансированная система показателей как инновационный инструмент реализации финансовой стратегии предприятий пищевой промышленности // Финансы и кредит. 2014. № 5(581). С. 54-59.

Сердобинцев Д.В., Алешина Е.А., Новиков И.С. Особенности кадрового обеспечения процессов цифровизации АПК // Научное обозрение: теория и практика. 2021. Т. 11. № 7(87). С. 2103-2121.

Суслина И.В. Использование карты сбалансированных показателей для формирования и контроля достижения стратегических целей образовательной организации // Институциональные и инфраструктурные аспекты развития различных экономических систем: сб. ст. Межд. науч. -прак. конф. (13 января 2017 г., Казань). В 2 ч. Ч. 2. Уфа: АЭТЕРНА, 2016. С. 139-145.

Федотов В.А. Современные методы исследования и оптимизации хлебопекарного производства. Международный научно-исследовательский журнал. Вып. № 8-1(98). С. 20-42.

Щербаков А.Г. Развитие организационно-экономического механизма функционирования высокотехнологичных предприятий при внедрении цифровых технологий (на примере предприятий оборонно-промышленного комплекса России): дисс. … на соиск уч степ. к.э.н. М.: ФГУП «Всероссийский научно-исследовательский институт "Центр"», 2019. 26 с.

Юрченко И.Ф. Приоритетные направления цифровизации технологических процессов агропроизводства на мелиорируемых землях // Международный журнал прикладных наук и технологий «Integral». 2020. № 2. С. 122-135.

Published

2024-06-30

How to Cite

Tarakanov, A. M. (2024). The impact of ERP systems on the efficiency of production resource management in the bakery industry. Bakery of Russia, 68(3), 144–154. Retrieved from https://hbreview.ru/index.php/hb/article/view/79

Issue

Section

APPLIED RESEARCH

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.