Digital innovations in food industry logistics: from theory to practice of sustainable development

Authors

  • Igor S. Kryuchkov Uralchem Company

Keywords:

digital innovation, logistics, food industry, sustainable development, supply chains, Internet of Things, blockchain, cost optimization, environmental sustainability.

Abstract

In modern conditions of globalization and dynamic development of technologies, digital innovations are becoming particularly important in various sectors of the economy, including in the logistics of the food industry. This article is devoted to the study of the theoretical foundations and practical aspects of the introduction of digital innovations into the logistics processes of food industry enterprises in order to ensure the sustainable development of the industry. The research used methods of system analysis, statistical data processing, expert assessments and business process modeling. The materials for the study were data on the activities of leading Russian food industry enterprises, as well as the results of surveys of their managers and logistics specialists. During the analysis, key areas of digitalization of logistics processes in the food industry were identified, such as the introduction of electronic document management systems (increasing document processing speed by 35%), the use of Internet of Things technologies to monitor cargo movement (reducing delivery time by 20%), the use of blockchain solutions to ensure transparency and security of supply chains (reducing risks of counterfeiting by 40%). The results of the study showed that the integrated implementation of digital innovations in the logistics of the food industry contributes to cost optimization (a decrease of 15-20%), improving the quality of customer service (an increase in satisfaction by 25%), as well as ensuring environmental sustainability by reducing CO2 emissions (a decrease of 10-15%). The results obtained can be used to develop strategies for the digital transformation of logistics in the food industry, taking into account the principles of sustainable development.

References

Аршинов В.И. Конвергентные технологии (НБИКС) и трансгуманистические преобразования в контексте парадигмы сложности. В кн.: Дубровский Д.И. (ред.). Глобальное будущее 2045. Конвергентные технологии (НБИКС) и трансгуманистическая эволюция. М.: Изд-во МБА; 2013. С. 94-106.

Барсегян Н.В. Открытые инновации как ресурс управления высокотехнологичными предприятиями. Вестник Белгородского университета кооперации, экономики и права. 2018. № 5. С. 118-127.

Бахолдина Е.А., Каретников Н.С., Ташник И.В., Флоря Д.А., Савинов Ю.А. Цифровая трансформация промышленности с помощью интернет-технологий // Российский внешнеэкономический вестник. 2018. № 9. С. 111-121.

Бодрунов С.Д. Конвергенция технологий – новая основа для интеграции производства, науки и образования. Экономическая наука современной России. 2018. № 1(80). С. 8-19.

Вайл П., Ворнер С. Цифровая трансформация бизнеса. Изменение бизнес-модели для организации нового поколения. М.: Альпина Паблишер, 2019. 336 с.

Галимулина Ф.Ф. Технологические платформы как способ минимизации институциональных ловушек в реальном секторе экономики // Экономический вестник Республики Татарстан. 2014. № 2. С. 54-58.

Гасанов М.А., Гасанов Э.А. Структурная конвергенция в экономике России и ее ограничения // Вестник Томского государственного университета. Экономика. 2014. № 1(25). С. 5-17.

Денисов И.В. Бизнес-модель: история развития понятия в зарубежных и отечественных научных публикациях // Лидерство и менеджмент. 2019. Т. 6. № 4. С. 385-396.

Дудин М.Н., Шкодинский С.В., Усманов Д.И. Цифровой суверенитет России: барьеры и новые траектории развития // Проблемы рыночной экономики. 2021. № 2. С. 30-49.

Закиров Т.А., Каляков И.В. Открытые цепочки поставок информационных технологий как основа цифрового суверенитета: экономический аспект // Вестник Университета управления «ТИСБИ». 2023. № 1. С. 71-80.

Коршук В.А., Челышева Э.А. Технологический суверенитет как приоритет промышленной политики Российской Федерации в условиях санкционного давления // Общество и цивилизация. 2023. Т. 5. № 2. С. 60-66.

Кочина С.К. Диагностика риск-адаптивности промышленного предприятия в новых экономических реалиях // Kant. 2023. № 1(46). С. 46-52.

Остервальдер А., Пинье И. Построение бизнес-моделей. Настольная книга стратега и новатора. М.: Альпина Диджитал, 2010. 257 с.

Пискунов А.И. Вызовы, угрозы и ожидания цифровизации для промышленных предприятий // Организатор производства. 2019. Т. 27. № 2. С. 7-15.

Степанова Т.Д. Технологический суверенитет России как элемент экономической безопасности // Экономика: вчера, сегодня, завтра. 2022. Т. 12. № 9-1. С. 567-577.

Шушунова Т.Н., Ситников Е.В. Трансформация отечественной экономической модели в целях обеспечения технологического суверенитета // Экономическая безопасность. 2023. Т. 6. № 3. С. 925-940.

Яшин Н.С., Григорян Е.С. Методологические аспекты обеспечения устойчивости предприятия // Вестник Саратовского государственного социально-экономического университета. 2014. № 5(54). С. 113-117.

Published

2024-06-15

How to Cite

Kryuchkov, I. S. (2024). Digital innovations in food industry logistics: from theory to practice of sustainable development. Bakery of Russia, 68(2), 152–159. Retrieved from https://hbreview.ru/index.php/hb/article/view/56

Issue

Section

MARKETING AND FINANCE

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.