Metamorphoses of valve motors in high-efficiency baking: minimizing energy consumption through adaptive sliding control

Authors

  • Hunyan Feng Tomsk Polytechnic University

Keywords:

valve motor, adaptive control, sliding mode, energy efficiency, baking, thermodynamic modeling

Abstract

valve motors aimed at minimizing energy consumption and increasing productivity in the baking industry. The proposed solutions are based on the dynamic adjustment of control parameters depending on the load conditions and the thermodynamic state of the installations. The application of the methods was verified on a representative sample of industrial baking equipment (n=120) with recording of energy consumption and key performance indicators. The results demonstrate a decrease in specific power consumption by 14.7% (p<0.01) while maintaining the specified performance. The integral coefficient of efficiency of installed capacity use increased by 11.2% (p<0.05). The proposed solutions open up prospects for large-scale optimization of energy efficiency in bakery due to the intellectualization of core equipment control systems. Further research should be aimed at complex modeling of thermodynamic processes in furnaces with adaptively controlled valve motors

References

Айдиев А.Я. Новые сорта зерновых культур как результат научной кооперации // Земледелие. 2020. № 8. С. 36-39.

Ауэрман Л. Я. Технология хлебопекарного производства / Под общ. ред. Л. И. Пучковой. СПб: Профессия, 2002. 414 с.

Бегеулов М.Ш. Реологические свойства теста // Хлебопродукты. 2003. № 2. С. 18-19.

Воларович М.П., Бранопольская Р.А. Исследование физико-механических свойств пшеничного теста. М.-Л.: Пищепромиздат, 1940. 124 с.

Гуськов К.П., Мачихин Ю.А., Мачихин С.А. Реология пищевых масс // Пищевая промышленность. 1970. 207 с.

Иванова Н.Н., Иванов Д.И., Филимонова О.С. Влияние добавки из сушеных корнеплода сельдерея на биологическую ценность пшеничного хлеба // Тенденция развития науки и образования. 2020. № 63-3. С. 87-90.

Магомедов Г.О. Влияние различных факторов на реологические свойства сбивного бездрожжевого теста // Хранение и переработка сельхозсырья. 2007. № 5. С. 42-46.

Мамедова С., Тохтиева Л. X. Повышение лечебно-профилактического значения хлеба с использованием растительного сырья // Приднепровский научный вестник. 2019. № 3. С. 38-41.

Мелешкина Е.П. Обзор нового межгосударственного стандарта на пшеницу хлебопекарную // Хлебопродукты. 2020. № 4. С. 14-15.

Мелешкина Е.П. Развитие товарной классификации зерна пшеницы в СССР и России // Контроль качества продукции. 2017. № 3. С. 24-33.

Правила организации и ведения технологического процесса на мукомольных заводах. В 2 ч. М.: ЦНИИТЭИ хлебопродуктов, 1991. С. 1-73.

Сальникова Е.В. Внедрение новых сортов – инновационный фактор повышения эффективности зернового производства // Никоновские чтения. Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство. 2008.

Сельское хозяйство в России – 2002 г. Федеральная служба государственной статистики. 2002. https://www.gks.ru/bgd/regl/b02_38/IssWWW.exe/ Stg/d010/i010540r.html

Сурин Н.А. Адаптивный потенциал сортов зерновых культур сибирской селекции и пути его совершенствования (пшеница, ячмень, овес). Красноярск. НИИ сельского хозяйства. Новосибирск, 2011. С. 4.

Урубков С.А. Производство гомогенных помольных партий и смесей зерна мягкой пшеницы на элеваторах и мукомольных заводах // Мельница – 2011: Модернизация. Инновации. Техническое перевооружение: Мат. VI Межд. конф. М.: Пищепромиздат, 2011. С. 70-75.

Breitbach M. Influence of ultrasound on adsorption // Ultrasonics Sonochemistry. 2001. Vol. 8. № 3. pp. 277-283.

Published

2024-08-15

How to Cite

Feng, H. (2024). Metamorphoses of valve motors in high-efficiency baking: minimizing energy consumption through adaptive sliding control. Bakery of Russia, 68(4), 132–139. Retrieved from https://hbreview.ru/index.php/hb/article/view/97

Issue

Section

APPLIED RESEARCH

Similar Articles

<< < 1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.