The role of digital twins in increasing transparency and efficiency of supply chain management in the bakery industry

Authors

  • Sergey V. Glinyanov Federal Sports Reserve Training Center

Keywords:

digital twins, supply chains, retail, transparency, management efficiency, optimization, modeling

Abstract

In the context of the rapid development of digital technologies and the complexity of the supply chain structure in the bakery industry, the problem of increasing transparency and efficiency of managing these processes is becoming urgent. One of the promising tools for solving this problem are digital twins – virtual models of real objects and processes that allow monitoring, analysis and optimization in real time. This study aims to explore the role of digital twins in increasing transparency and efficiency of supply chain management in the bakery industry. Research materials and methods include an analysis of existing scientific publications, reports from consulting companies and cases of the introduction of digital twins in bakery enterprises. To assess the effectiveness of this technology, methods of statistical analysis, modeling and comparative analysis of key performance indicators (KPIs) of supply chains before and after the introduction of digital twins were used. The results of the study demonstrate that the use of digital twins can increase the transparency of bakery supply chains by 30%, reduce logistics costs by 18-22%, reduce order fulfillment time by 35%, and improve product quality indicators by 15%. In addition, digital twins contribute to the optimization of production planning, demand forecasting, and inventory management of raw materials and finished products, which together leads to an increase in the overall efficiency of supply chain management in the bakery industry by 25-30%.

References

Алексеева С.А., Баранова С.В. Цифровая трансформация отраслей агропромышленного комплекса России // Экономика, труд, управление в сельском хозяйстве. 2022. № 2(84). С. 12-19.

Боровков А.И., Рябов Ю.А., Марусева В.М. «Умные» цифровые двойники – основа новой парадигмы цифрового проектирования и моделирования глобально конкурентоспособной продукции нового поколения // Корпоративный журнал дивизиона «Двигатели для гражданской авиации» АО «ОДК». 2018. № 13. С. 12-22.

Гелисханов И.З., Юдина Т.Н., Бабкин А.В. Цифровые платформы в экономике: сущность, модели, тенденции развития // Научно-технические ведомости СПбГПУ. Экономические науки. 2018. Т. 11. № 6. С. 22-36.

Гладких В.В., Зарубина Е.В. Новые направления в организации сельскохозяйственной деятельности // Экономика. Управление. Право: сб. Екатеринбург: Уральский государственный аграрный университет, 2022. С. 55-58.

Горбунова О.С. Необходимость внедрения инноваций в сельскохозяйственном производстве // Экономическая безопасность агропромышленного комплекса: проблемы и направления обеспечения: сб. науч. тр. I Нац. науч.-прак. конф. (1 января 2021 г., Киров). Киров: Вятский государственный агротехнологический университет, 2021. С. 10-12.

Горбунова О.С., Петрякова С.В., Радионова С.В., Пильников Л.Н. Роботизация тепличных комплексов в сфере цифровизации экономики сельского хозяйства // Образование и право. 2019. № 4. С. 123-130.

Куликова О.М., Суворова С.Д. Клиентоориентированность как вектор развития современного бизнеса // Инновационная экономика: перспективы развития и совершенствования. 2021. № 1(51). С. 102-107.

Набоков В.И. Робототехника в сельском хозяйстве: территориальный аспект // Актуальные вопросы современной экономики. 2020. № 6. С. 579-582.

Припачкин Ю.И. Цифровое регулирование в цифровой экономике как условие прорывного развития. Вызовы и возможности новейших технологий // Основные тренды развития цифровой экономики в финансовой сфере. Правовые аспекты регулирования и практического применения. М.: Издание Государственной Думы, 2019. С. 52-57.

Савинов Ю.А. Использование технологии «блокчейн» в международной торговле // Российский внешнеэкономический вестник. 2020. № 8. С. 63-85.

Селиверстова Н.С., Григорьева О.В., Ксенофонтова Э.В. Цифровые технологии в логистике и управлении цепями поставок: аналит. об. под общ. и науч. ред. В.И. Сергеева. НИУ «Высшая школа экономики». М.: ИД ВШЭ, 2020. 190 с.

Смольянинова Е.Н., Полищук Е.В. Проблемы современной складской логистики в России // Азимут научных исследований: экономика и управление. 2019. № 2. С. 292-294.

Суварян A.М., Айрапетян К.Г. Система управления клиентоориентированностью. Эволюция NPS от индекса к системе // Сб. науч. ст. 12-я годичная науч. конф. Ереван: Российско-Армянский (Славянский) университет, 2018. С. 274-283.

Цифровая трансформация как инструмент развития компаний в цифровой экономике на примере Татарстана // Актуальные проблемы экономики и права. 2021. Т. 15. № 2. С. 270-279.

Xu G., Lu T., Liu Y. Symmetric Reciprocal Symbiosis Mode of China's Digital Economy and Real Economy Based on the Logistic Model // Symmetry. 2021. № 13(7). рр. 1136.

Published

2024-05-15

How to Cite

Glinyanov, S. V. (2024). The role of digital twins in increasing transparency and efficiency of supply chain management in the bakery industry. Bakery of Russia, 68(4), 76–84. Retrieved from https://hbreview.ru/index.php/hb/article/view/91

Issue

Section

INFORMATIZATION AND MANAGEMENT