Methods for determining the acid number of grain fat and its processed products

Authors

  • Artyom V. Yaitskikh V.M. Gorbatov Federal Scientific Center for Food Systems
  • Lyudmila V. Vanina V.M. Gorbatov Federal Scientific Center for Food Systems
  • Antonina S. Tsygarkina V.M. Gorbatov Federal Scientific Center for Food Systems

Keywords:

acid number of fat, grain products, storage, fatty acids, enzymes, determination methods

Abstract

This article presents a review of the main methods for determining the acid number of fat in grain and its processing products, which are used in our country – from well-known accepted to the latest. Their analysis and systematization are carried out, the main advantages and disadvantages are highlighted, based on economic efficiency, ease of use, and objectivity of the results obtained. The article discusses various methods for determining the acid number of fat contained in grain and its processing products. The acid number is an important indicator of the quality of fats, as it reflects their degree of oxidation and, accordingly, freshness and suitability for consumption. The authors analyze in detail classical and modern approaches to measuring this parameter, including titrimetric, spectrophotometric, and chromatographic methods. Special attention is given to comparing the accuracy, sensitivity, and convenience of using different techniques. The article emphasizes that the choice of method for determining the acid number depends on the specifics of the sample, the required accuracy of measurements, and the available equipment. The authors also discuss the influence of storage conditions of grain and its processing products on the change in acid number, highlighting the importance of this parameter for assessing the quality of food products. In conclusion, the article presents recommendations for the optimal choice of analysis methods for different types of products. It also describes promising directions for the development of methods for determining the acid number, including the use of automated and high-throughput technologies. The research provides valuable information for specialists in the field of agrochemistry and the food industry, aiming to improve the quality and safety of their products.

References

ГОСТ 31700-2012 Зерно и продукты его переработки. Метод определения кислотного числа жира. – Москва: Стандартинформ, 2013. 9 с.

ГОСТ 31933-2012 Масла растительные. Методы определения кислотного числа. М.: Стандартинформ, 2014. 11 с.

ГОСТ 33441-2015 Масла растительные. Определение показателей качества и безопасности методом спектроскопии в ближней инфракрасной области. М.: Стандартинформ, 2016. 11 с.

ГОСТ Р 50457-92 Жиры и масла животные и растительные. Определение кислотного числа и кислотности. М.: Стандартинформ, 2006. 7 с.

ГОСТ Р 51413-99 (ИСО 7305-98) Продукты переработки зерна. Определение кислотного числа жира. М.: Стандартинформ, 2006. 9 с.

Бердина А.Н., Воронова Н.С., Нестеренко А.А. Липопротеиновый комплекс семян подсолнечника // Saarbrucken: Palmarium Academic Pudlishing, 2014. 105 с.

Богатко Н.М. Использование усовершенствованного метода определения кислотного числа жира в продуктах из молотого зерна при их ветеринарно-санитарной оценке // Науковий вiснiк ЛНУВМБТ iм. С.З. Гжицького. Т. 16. 2014. № 3. Ч. 3. С. 278-285.

Викторова Е.П. Разработка способа определения кислотного числа масла, содержащегося в подсолнечных фосфолипидах, на основе метода ЯМР // Новые технологии. 2018. № 2. С. 13-17.

Волобуева В.Ф., Новиков Н.Н., Серегина И.И., Хрунов А.А. Биохимические основы качества продукции растениеводства. М.: Изд-во РГАУ-МСХА, 2016. 238 с.

Выскубова Е.Н. Электрохимические методы определения кислотного числа растительных пищевых и эфирных масел на основе йодат-йодидной окислительно-восстановительной системы: автореф. … дисс. канд. хим. наук: 02.00.02. КубГТУ. Краснодар, 2000.

Казаков Е.Д., Волкова А.Н. Изменения химического состава и показателей качества зерна при длительном хранении. В кн.: Вопросы длительного хранения зерна и пищевых продуктов // НИИ ГУ ГПР при СМ СССР. Вып. 2. М.: Заготиздат, 1952. C. 27-45.

Карайчев А.С. Разработка стратегии развития зернового производства // Теория и практика мировой науки. 2017. №. 9. С. 80-82.

Лопачев Е.А. Методы оценки льняного масла по показателям прогоркания // Актуальные проблемы гуманитарных и естественных наук. 2011. С. 13-14.

Макасеева О.Н., Ткаченко Л.М. Липиды и их обмен: Биологическая химия: консп. лек. Могилев: Могилевский государственный университет продовольствия, 2005. 48 с.

Малеева О. Л. Изменение качества зерновой массы при хранении // Сфера услуг: инновации и качество. 2012. № 7. С. 29-29.

Нефедьева Е. Э., Храмова Я. И. Деградация липидов при хранении семян // Современные научные исследования: проблемы и пути их решения. 2020. С. 20-23.

Приезжева Л.Г., Шухнов А.Ф. Метод определения кислотного числа жира в продуктах переработки зерна // Пищевая промышленность. 2010. №. 12. С. 61-63.

Прудников, С.М. Зверев Л.В., Агафонов О.С., Руснак Г.В. Новые возможности импульсных методов ядерного магнитного резонанса // Сб. докл. XV Междунар. науч.-практич. конф. «Масложировая индустрия». 2015. С. 10-11.

Рувинский О.Е., Выскубова Е.Н., Шарудина С.Я. Редокс-потенциометрическое измерение кислотного числа растительных масел без проведения титрования // Известия вузов. Пищевая технология. 2000. № 4. С. 108-111.

Сафронова Т.Н., Казина В.В., Сафронова К.В. Разработка технологических параметров проращивания зерна пшеницы // Техника и технология пищевых производств. 2017. Т. 44. № 1. С. 37-43.

Смирнова Н. И. Особенности методики определения кислотного числа в растительных маслах // Вестник Всероссийского научно-исследовательского института жиров. 2012. № 2. С. 12.

Machesar S.A., Sherazi S.T.H., Khaskheli A.R. Analytical approaches for the assessment of free fatty acids in oils and fats // The Royal Society of Chemistry. 2014 № 6. рр. 4956-4963.

Christie W. W. Lipid analysis // Trends Food Sci. Technol. 1996. Т. 11. № 145. С. 89452-0.

Harwood J.L. Plant acyl lipids: Structure, distribution, and analysis In: Murphy, D.J. (ed) // Plant Lipids: Biology, Utilization and Manipulation, Wiley-Blackwell. 2005.

Mariotti E., Mascini M. Determination of extra virgin olive oil acidity by FIA-titration // Food Chemistry. 2001. № 73(2). рр. 235-238.

Mittal M., Venkateswaran G., Raghavarao K.S.M.S. Free fatty acids and their sensing probes. Ed. S. Chandra, N. Sharma // Biotechnology for Sustainable Agriculture. Springer. 2020.

Murphy D.J. Biotechnological applications of seed biology // Seed biology: advances and applications. Proceedings of the Sixth International Workshop on Seeds. Merida, Mexico, 1999. Wallingford UK: CABI Publishing, 2000. pp. 427-438.

Puppala V.S., Beldjilali S.A., Singh C. Determination of total acidity in fats and oils: A comparative study of different methods // International Journal of Food Properties. 2016.

Rao Y., Xiang B., Zhou X., Wang Z., Xie S., Xu J. Quantitative and qualitative determination of acid value of peanut oil using near-infrared spectrometry // Journal of Food Engineering. 2009. Vol. 93. № 2. рр. 249-252.

Revised method for determination of acid value in oils and fats // Clause 11 of FSSAI Manual of Methods of Analysis of Foods – Oils & Fats. New Delhi: Food Safety and Standards Authority of India. 2018. Р. 3.

Satyarthi J.K., Srinivas D., Ratnasamy P. Estimation of free fatty acid content in oils, fats, and biodiesel by 1H NMR spectroscopy // Energy & Fuels. –2009. № 23 (4). рр. 2273-2277.

Shu-Guo Li, Hui Zhang, Wen-Tong Xue. A novel method for the determination of acid value of vegetable oils // European Journal of Lipid Science and Technology. 2007. № 109. рр. 1088-1094.

Takamura Y.. Determination of free fatty acids and insoluble impurities in crude fats and oils by the conductometric method // Journal of the American Oil Chemists' Society. 1990.

Tubino M., Aricetti J. A. A green potentiometric method for determination of the acid number of oils and fats // J. Braz. Chem. Soc., 2013. Vol. 24. № 10. рр. 1691-1696.

Wen Y.Q., Xia X.J., Hu Z.J., Lin R.H. Lipid chemistry, contents and fatty acid composition in rice grains // Food Chemistry. 2013.

Xiuzhu Y., Chen Y., Shuangkui D., Jin-ming G. A new method for determining free fatty acid content in edible oils by using electrical conductivity // Food Analytical Methods. 2012. № 5(6). рр. 1453-1458.

Additional Files

Published

2024-03-30

How to Cite

Yaitskikh, A. V., Vanina, L. V., & Tsygarkina, A. S. (2024). Methods for determining the acid number of grain fat and its processed products. Bakery of Russia, 68(1), 34–44. Retrieved from https://hbreview.ru/index.php/hb/article/view/33

Issue

Section

TECHNOLOGY AND PRODUCTION

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.