Blockchain technologies in the logistics of the bakery industry: application prospects and limitations

Authors

  • Igor S. Kryuchkov Uralchem Company

Keywords:

blockchain technologies, food industry logistics, supply chain, transparency, efficiency, interoperability, standardization.

Abstract

Currently, blockchain technologies are becoming increasingly widespread in various sectors of the economy, including in the logistics of the bakery industry. This article is devoted to the study of the prospects for the application and limitations of blockchain technologies in this area. Methods of system analysis, comparative analysis, expert assessments, as well as analysis of scientific publications and reports of industry organizations were used to conduct the study. Data on the implementation of blockchain solutions in the logistics of the bakery industry of leading companies, as well as statistical data on the blockchain technology market in general, were used as materials for analysis. The study period covers 2018-2023. The analysis showed that the use of blockchain technologies in the logistics of the bakery industry can significantly increase the transparency and efficiency of supply chains. Thus, the introduction of blockchain solutions for tracking the origin and quality of grain and flour can reduce the monitoring time from 7 days to several hours. At the same time, there are certain limitations associated with the need to ensure the interoperability of various blockchain platforms, data standardization, as well as high initial implementation costs. According to experts, the market volume of blockchain solutions in the logistics of the bakery industry may reach $ 500 million by 2025, but for the full-scale implementation of these technologies it will be necessary to overcome existing restrictions and barriers.

References

Алтухов А.И., Дудин М.Н., Анищенко А.Н. Глобальная цифровизация как организационно-экономическая основа инновационного развития агропромышленного комплекса РФ // Проблемы рыночной экономики. 2019. № 2. С. 17-27.

Андрюшечкина Н.А., Мусихина Л.В. Интернет вещей в сельском хозяйстве // Научно-технический вестник: технические системы в АПК. 2020. № 1(6). С. 42-47.

Анищенко А.Н. «Умное» сельское хозяйство как перспективный вектор роста аграрного сектора экономики России // Продовольственная политика и безопасность. 2019. Т. 6. № 2. С. 97-108.

Гемуева Е.А. Экспорт Китая в страны Африки: связь с энергетическими проектами // Контуры глобальных трансформаций: политика, экономика, право. 2021. Т. 14. № 2. С. 145-163.

Данилин И.В. Развитие цифровой экономики США и КНР: факторы и тенденции // Контуры глобальных трансформаций: политика, экономика, право. 2019. Т. 12. № 6. С. 246-267.

Ергунова О.Т., Белякова Н.Ю., Бышевская А.В. Тренды инновационного развития национального рынка FoodNet в контексте глобальных вызовов // Вестник Сибирского института бизнеса и информационных технологий. 2022. Т. 11. № 3. С. 63-68.

Кандалинцев В.Г. Блокчейн: глобальные тренды и применение в странах востока // Восточная аналитика. 2021. № 1. С. 67-82.

Логиновский О.В., Шестаков А.Л., Голлай А.В. Формирование стратегии развития умных городов субъекта РФ // Вестник ЮУрГУ. Сер.: Компьютерные технологии, управление, радиоэлектроника. 2020. Т. 20. № 2. С. 77-92.

Локшин Г.М. Сотрудничество АСЕАН - Китай: ключ к миру в ЮВА // Мировая экономика и международные отношения. 2020. Т. 64. № 6. С. 142-150.

Митрофанова И.В., Пьянкова С.Г., Ергунова О.Т. Условия и факторы обеспечения продовольственной безопасности региона // Экономика: вчера, сегодня завтра. 2020а. Т. 10. № 7А. С. 169-190.

Cheng P. Decoding the rise of Central Bank Digital Currency in China: designs, problems, and prospects // Journal of banking regulation. 2022. Vol. 1. рр. 1-15.

Jiang T, Song J., Yu Y. The influencing factors of carbon trading companies applying blockchain technology: evidence from eight carbon trading pilots in China. // Environmental science and pollution research. 2022. Vol. 29. рр. 28624-28636.

Qi W. Economic Recovery from COVID-19: Experience from the People's Republic of China // ADB Briefs. Asian Development Bank. 2021. Vol. 194. pp. 1-6.

Qin B, QiS. Digital transformation of urban governance in China: The emergence and evolution of smart cities // Digital Law Journal. 2021. Т. 2. № 1. С. 29-47.

Wang Z, Wei S, Yu X, Zhu K. Measures of participation in global value chains and global business cycles // NBER Working Paper. 2017. № 23222.

Published

2024-02-28

How to Cite

Kryuchkov, I. S. (2024). Blockchain technologies in the logistics of the bakery industry: application prospects and limitations. Bakery of Russia, 68(4), 45–54. Retrieved from https://hbreview.ru/index.php/hb/article/view/88

Issue

Section

INFORMATIZATION AND MANAGEMENT

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 

You may also start an advanced similarity search for this article.