Adapting approaches to analyzing the risks of investments in the food industry, taking into account the trends of the globalized economy

Authors

  • Pavel I. Tolkunov Uralchem Company

Keywords:

risk analysis, investments, food industry, globalization, adaptation, risk assessment methodology

Abstract

In a globalized economy characterized by the rapid development of integration processes, increased competition and increasing uncertainty, the problem of adapting approaches to risk analysis of investments in the food industry is becoming particularly relevant. This article is devoted to the study of modern trends in the globalized economy and their impact on the methodology of risk assessment of investment projects in the food industry. The purpose of the work is to develop an integrated approach to the analysis of investment risks, taking into account the specifics of the functioning of food industry enterprises in the context of globalization. The research used methods of system analysis, economic and mathematical modeling, statistical data processing, as well as expert assessments. The information base consists of statistical data from international organizations (FAO, WTO), analytical reports from consulting companies (McKinsey, Deloitte), scientific publications by foreign and domestic scientists. The results of the study indicate the need to transform traditional approaches to analyzing the risks of investments in the food industry. A modified risk assessment methodology is proposed, based on the integration of quantitative and qualitative analysis methods, taking into account the influence of globalization factors (volatility of raw material prices, changes in consumer preferences, stricter environmental standards, etc.). An algorithm has been developed for adapting the investment strategy of food industry enterprises to the conditions of a globalized economy, providing for the stages of identification, assessment and mitigation of risks. The expediency of applying the proposed approach is justified by the example of an investment project to modernize the production capacities of a meat processing enterprise, implemented under conditions of uncertainty caused by the COVID-19 pandemic.

References

Антонов Г.Д., Иванова О.П., Тумин В.М. Стратегическое управление организацией: учеб. пос. М.: ИНФРА-М, 2020. 239 с.

Бакирова Р.Р., Бадретдинова А.А., Сагадеева Э.Ф. Методы оценки и управления рисками на предприятиях // Российский электронный научный журнал. 2017. № 1(23). С. 83-94.

Дьячкова, С.П., Кондратьева Н.Н., Волостнов Н.С. Методика оценки эффективности управления сельскохозяйственной организацией // Вестник НГИЭИ. 2020. № 10(113). С. 73-85.

Магомедова Н.Ф., Эминова Э.М. Формирование системы управления рисками на предприятиях АПК на современном этапе развития экономики //РППЭ. 2018. № 4(90). С. 12-21.

Мокрушин А.А., Прохорова В.В., Рычковская Д.Н. Государственное регулирование АПК региона на основе проектного подхода // Вестник Адыгейского государственного университета. Серия 5: Экономика. 2021. № 3(285). С. 43-54.

Мокрушин А.А., Шалатов В.В., Панеш К.М. Стратегические приоритеты социально-экономического развития АПК Краснодарского края // Вестник Адыгейского государственного университета. Серия 5: Экономика. 2021. № 1(275). С. 59-69.

Наконечная Т.В., Растегаева Ф.С., Баронина Т.В., Шашкова Т.Н., Бакирова Р.Р. Оценка рисков инвестиционных проектов Республики Башкортостан: моногр. Уфа: Изд-во ИРО РБ, 2019. 63 с.

Нечаев В.И., Бершицкий Ю.И., Резниченко С.М. Региональные аспекты государственного регулирования агропромышленного производства: Монография. СПб.: Изд-во «Лань», 2009. 336 с.

Новикова Т.А., Алешина Ю.А., Луцевич И.Н., Мусаев Ш.Ж. Условия труда и профессиональный риск нарушений здоровья работников хлебопекарного производства // Гигиена и санитария. 2020. № 8. С. 809-815.

О Стратегии социально-экономического развития Республики Адыгея до 2030 года: Постановление Кабинета Министров Республики Адыгея от 26.12.2018 г. № 286.

Попова С.А. Современная экономика сельского хозяйства: формирование нового облика // Вестник института мировых цивилизаций. 2020. Т. 11. № 2(27). С. 117-127.

Рафикова Н.Т., Бакирова Р.Р., Трофимчук Т.С. Анализ динамики распределения регионов Российской Федерации по уровню потребления молока и мяса // Фундаментальные и прикладные исследования кооперативного сектора экономики. 2017. № 4. С. 85-91.

Самарина В.П. Обзор методов государственной поддержки агропромышленного комплекса и перспективы сельскохозяйственного производства в условиях нового кризиса // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. 2021. № 2(69). С. 81-102.

Стафиевская М.В. Идентифицирование рисков: Оценка и документальное оформление // Вестник Марийского государственного университета. Серия «Сельскохозяйственные науки. Экономические науки». 2017. № 3(11). С. 65-72.

Сташевский В.В. Государственное регулирование и поддержка агропромышленного комплекса: состояние, проблемы, перспективы // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. 2016. № 4(51). С. 161-168.

Published

2024-06-15

How to Cite

Tolkunov, P. I. (2024). Adapting approaches to analyzing the risks of investments in the food industry, taking into account the trends of the globalized economy. Bakery of Russia, 68(2), 177–184. Retrieved from https://hbreview.ru/index.php/hb/article/view/59

Issue

Section

MARKETING AND FINANCE

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.