Not by bread alone: issues of food supply for Arctic expeditions of the 18th – 20th centuries

Authors

  • Denis P. Belyaev Russian University of Biotechnology

Keywords:

Arctic expeditions, food, hunting, scurvy, Arctic, Arctic Ocean

Abstract

Introduction. The article discusses the solution to the food problem when organizing Arctic expeditions in the 18th-20th centuries. Based on the analysis of several Arctic expeditions, three main approaches to food supply for Arctic expeditions have been formed: large initial reserves along with the delivery of new provisions; limited but varied reserves with further reliance on hunting and subsistence; a comprehensive scientific approach to solving the problem, taking into account the achievements of the food industry. The advantages and disadvantages of each approach are highlighted. The purpose of this article is to summarize the experience of food supply of domestic and foreign Arctic expeditions of the 16th – 20th centuries. Materials and methods. A literature search on the issues of food supply solutions when organizing and conducting Arctic expeditions was carried out in the bibliographic databases of the Russian Science Citation Index, Scopus, Web of Science, as well as using archival data from the Russian State Administration of the Navy, the Russian State Historical Archive, and the State Archive of the Russian Federation. As a result of the research and comparison of the results of polar expeditions, we came to the conclusion that, to a large extent, the success of the Arctic enterprise depended on how competently and responsibly the leader approached solving the food issue.

References

Алиев Р.А. Изнанка белого. Арктика от викингов до папанинцев. М.: Paulsen, 2020. 408 с.

Аликин А.С., Федоренко А.Р. Медицинское обеспечения арктических экспедиций // Бюллетень северного государственного медицинского университета. 2019. № 1. С. 232-234.

Беляев Д.П. История открытия и освоения Арктики. М.: Паулсен, 2019. 290 с.

Витус Беринг и его северные экспедиции // Primamedia. 2023. URL: https://primamedia.ru/news/1538870/

Горбатов Б.Л. Обыкновенная Арктика. М.: Советский писатель, 1952. 316 с.

Громов А.Б. Арктика в Великой Отечественной Войне. М: Паулсен 2020. 316 с.

Лебедев Н.К. Арктика. М.: Государственное учебно-педагогическое издательство, 1932. 152 с.

Нансен Ф. «Фрам» в полярном море. М.: Эксмо, 2022. 640 с.

Папанин И.Д. Жизнь на льдине. М.: Мысль, 1972. 345 с.

Пинегин Н.В. В ледяных просторах. Экспедиция Г.Я. Седова к Северному полюсу (1912-1914). М.: Объединенное гуманитарное издательство, 2019. 304 с.

Полярное питание. Рацион Ф. Кука в походе к Северному полюсу // URL: https://leopard-fil.ru/polyarnoe-pitanie-ratsion-f-kuka-v-pohode-k-severnomu-polyusu/

Попов М.В. Исторический аспект роли медиков в экспедициях по освоению Арктики // II Пахтусовские чтения: арктические горизонты: сборник материалов научно-практической конференции. Архангельск, 2021. С. 113-121.

Санин В.М. Не говори ты Арктике – прощай. М.: Вече, 2014. 384 с.

Стефанссон В. Гостеприимная Арктика. М.: Амфора, 2015. 479 с.

Шаронов А.Н., Лопатин С.А., Шаронов Е.А. О сбалансированности рационов питания для Арктики // Научные проблемы материально-технического обеспечения Вооружённых Сил Российской Федерации. 2019. № 1(11). С. 204-213.

Экспедиция Г.Я. Седова на Северный полюс // Наука и жизнь. 1937. № 4. С. 64-69. URL: https://www.nkj.ru/archive/articles/37800/

Additional Files

Published

2023-09-15

How to Cite

Belyaev, D. P. (2023). Not by bread alone: issues of food supply for Arctic expeditions of the 18th – 20th centuries. Bakery of Russia, 67(3), 15–25. Retrieved from https://hbreview.ru/index.php/hb/article/view/21

Issue

Section

TECHNOLOGY AND PRODUCTION